Egyéni tréning-hang és vihar félelem kutyáknál

Lassan a végére érünk a komondorfiú tréningjeinek. Hatalmas élmény vele és gazdájával dolgozni! Az első tréningek lassan indultak, mert legelső feladata a kutyának megtanulni tanulni és figyelni. Fajtájából és szorongásából adódónak nem is siettethettük őt, adni kellett időt hozzászoknia az új helyzetekhez és egy teljesen új felálláshoz gazdájával kapcsolatban a Láthatatlan póráz Módszert alkalmazva. A gazdira pedig rettentő büszke vagyok, soha nem adta fel, még a mélypontokat követően is pozitív maradt és mai napig kitart kutyája mellet és egyre nagyobb türelemmel készülnek 🙂 Az 5. tréning környékén már kezdett kinyílni kutyusunk, az óriás kölyök lelkű komondor, akinek új világ nyílt és új lehetőségek és idő amit gazdijával tölthet!  Ezek után kezdtük a terápiás foglalkozásokat a tényleges szorongásokra, amit csak akkor lehet kezelni, ha a bizalom és megfelelő gazda-kutya kapcsolatot megszilárdítottuk

A hangfélelelmről fontos tudni, hogy a kutyák hallása más, mint az emberé. Ők sokkal nagyobb spektrumon érzékelnek. Ami nekünk csak egy kis csattanó hang, az nekik egy óriási dörrenésként hat. Ezért, nagyon sok minden kiválthatja, bármikor. Nagyon fontos, hogy a kutyákat minél hamarabb szocializáljuk és minél több mindennel ismertessük meg őket már kölyökkorban (tárgyak, hangok). A vihar alatt is érdemes játszani velük, így hamar megszokják, hogy nincs mitől tartaniuk.

Kalandtúra: Naszály hegy

Őszi túránkon a Naszály hegységben jártunk, egy csodás terepen. Ez a túra egy kicsit hosszabb volt, mint a korábbi, de úgy láttam, a kutyáknak meg se kottyant. Pedig bíztam benne, hogy elfáradnak a túra végére, de jelét sem adták 😀 a környezet és a szabadság teljesen felpörgette őket. A feladatokat ügyesen vették, a gazdik nagyon ügyesen motiválták a kutyákat! Nincs is ennél fontosabb!! Csak a gazdi és kutya közti kapcsolat számít, mert ez által tudjuk őket motiválni bármire. Ha a kutyák bíznak bennünk, nem kell félni elcsatangolásoktól és a falka szelleme szintén ott volt velünk, mert melyik kutyának lenne jobb magányosan elbóklászni? Így inkább mindenki végig együtt futkározott boldogan. A kutyák elég különbözőek voltak (goldik, egy hovawart jellegű kutyus, bullmasztiff kislány 🙂 és egy komondor fiú), de itt mégis egy csapatként működtek 😀

Nyomvadászok: a kezdet!

A Szuper szimat vizsgát saját kutyusommal is leraktuk, kíváncsi voltam, ő hogyan teljesít ebben 🙂 A legelső alkalommal nem láttam nála nagy érdeklődést, de egy hét gyakorlást követően teljesen belelendült! Annyira lelkes, hogy ha megérzi a minta szagokat és tudja, alig bírom visszafogni, amíg elrejtem a szagmintákat.

Ha rá akarjuk tréningezni kutyánkat egy sportra, nagyon nagyon fontosak a jó alapok, ami azt jelenti, hogy kialakuljon benne a sport iránti szenvedély. Ezt nagyban befolyásolja a gazdi lelkesedése és izgalmi állapota is! Minél jobban szeretünk mi egy sportot, kedvencünk annál jobban oda lesz érte 🙂 Ezért nagyon fontos kutyánk testalkatának és habitusának megfelelő hobbit választani. Ez a sport szerintem minden kutyának egy szuper kikapcsolódás és sport is egyben, mert önálló gondolkodásra készteti de még is a gazdival egy nagyon izgalmas közös időtöltést jelent!

Kalandtúra: Fóti-Somlyó tanösvény

Csodás indián nyár volt az októberi túrán! Vállalkozó szellemű kalandoraink nagyon szépen teljesítették a próbákat. Változatos volt a mezőny, leszámítva színeket 😀 A négy kutyus (három golden retriver és egy francia bulldog) arany és bézs színekben rohangáltak az őszi erdőben, néha még a gazdik is összekeverték a kutyáikat behívásnál:).

Érdekes volt, ahogy a különböző feladatokban előjöttek a kutyusok erősségei és félelmei. Volt olyan kutya aki kicsit bátortalanabb volt az idegen tárgyakkal, így pl. nála az alagutat megalapoztuk a túra elején egyszerűbb rászagolással és a túra végére már sikerült a gazdi hívószavára átbújnia! Volt, akinek a behívás volt az erőssége, volt akinek a feladatok tetszettek. Kis bulldogunk igen magas szinten csinálja a gazdival a szemkontaktust és az alagút feladatokban önállósítva magát leállíthatatlanul menetelt előre, s vissza :).  Világos krémszínű goldink is gyönyörűen követte az alagútban a túra végén gazdija lelkesítő hívását és teljes hosszon, jó tempóban futott át rajta. Nagyon ügyesek voltak a párosok az engedelmességi feladatokban is, szuperül motiválták kutyusaikat! Azért csak sikerült elérnem a kutyáknál azt az izgalmi szintet, ahol már nem bírtak magukkal (hol egy labda hol egy kis jutalom zökkentette ki őket), de utána lazíthattak, nagy futkározással, új ingerekkel hamar kimozgatták magukat. A túra elején úgy tűnt kutyáink végeláthatatlan energiatartalékokkal bírnak:) Nagyon hamar összeszoktak a kutyusok és a végére talán picit lassultak is….talán 😉

« 1 A 21 »

Nyomvadászok

“Itt van az ősz, itt van újra…” Elkezdődött az új tanév, így mi sem tétlenkedtünk! A Láthatatlan Póráz Módszer és Program szerint oktató trénerekkel továbbképzésen jártunk!! Nagyon izgalmas új kurzussal készülök Nektek, amiről bővebb leírást a “Kurzusok/Nyomvadászok” menüpontban találtok. Itt különböző szagok jelzését és felismerését tanítjuk meg a kutyáknak, különböző szegmensekben. Amellett, hogy ez az orrmunka igen komoly koncentrációt igényel a kutyáktól, szerintem nagyon érdekes hobbi a gazdinak és kutyáiknak egyaránt!

VIGYÁZAT! Sokszor nagyobb izgalmat válthat ki a szagminta keresése gazdikban, mint a négylábú nyomvadászainkban! 🙂 Ez a képesség valahol az összes kutyában kódolva van, őseik, ösztöneik révén és csak arra vár, hogy előhozzuk belőlük és megtanítsuk őket újra használni!

« 1 A 3 »

Mantrailing tanfolyamon

Ezen a nyáron Érden múlattuk az időt hétvégente kutyusommal, Bonival. A mantrailing az orrmunkák egyik ága, ami a légszimatos emberkeresésről szól. Úgy gondolom, hogy akár hobbi szinten akár felette, ha azt szeretnénk, hogy kutyánk megfelelően tudja tanulni ezt a sportot, komoly háttér tudást igényel a felkészülés. Könnyen elronthatjuk a kutya munkáját, ha nem jól értelmezzük a jeleit, nem a megfelelő lépéseket tesszük válaszként vagy ha nem ismerjük kellő képen a környezeti tényezőket (szél, eső, hideg levegő, meleg levegő).

« 1 A 3 »

Elvégeztük Szőke Krisztina (relaxkutyamasszázs.hu) alap szintű tanfolyamát, melyet egyből kijelöltünk kedvenc hobbijaink közé az egyéb kereső és dummy sportok mellett! Kiskutyám vérbeli labrador természete itt is megmutatkozott. Az első perctől kezdve elolvadt Krisztitől, akinek hihetetlen motiváló ereje és szaktudása végig vitt minket sikeresen a nehézségeken is. Boni a tréningeken nyüszítve várta, hogy ráküldjem a bújó ember nyomára. Ilyen lelkesedést, még soha nem mutatott korábban, így óriási kincsként vigyázok erre az állapotra, hogy megtartsuk a gyakorlásaink során is. Minden kutyának addig kell keresnünk a neki való hobbit, amíg meg nem látjuk ezt a fajta őrült lelkesedését, mert ilyenkor kiteljesednek, kinyílnak és maximális szellemi és fizikai teljesítményt nyújtanak saját örömükből. Már alig várjuk a folytatást!!!

“Szuper tréner” nap Gödön

A Láthatatlan Póráz Módszer és Program végzett trénerei folyamatos kapcsolatban vannak egymással. A név találó, mert a közösség szó szerint annyira szuper, hogy amikor csak az idő megengedi, közös eseményeket is szervezünk. Gödön is jártunk, ahol egy fantasztikus délutánt töltöttünk el együtt a Dogtales szervezésében. Hatalmasakat játszottak a kutyusok és a gazdik is kikapcsolódhattak a gyönyörű környezetben.

« 1 A 4 »

A “Helyben maradó” házi vetélkedőn a legkitartóbb kutyus Brúnó volt, a Vidám Tappancs Játszóház (Egerszalók) kutyusa.

Örző-védő

Labrador kutyusom révén más sportokat űzünk, de szerencsém volt kipróbálni az örző-védő ágazatot retriveremmel is, és rengeteg másik fajtájú és habtusú kutyán megfigyelhettem az edzéseket a Láthatatlan Póráz Módszer és Program keretén belül. Bevallom,  csak az ÖV-segéd (Dajka József) professzionális tudása miatt hagytam, hogy kipróbáljuk ezt ilyen jellemű kutyán, és nem csalódtam. Maximális hozzáértéssel szabott ránk olyan feladatokat, ami még nem túl sok, és nem is sérül tőle a kutya. Úgy hozza ki belőlük a bennük rejlő ösztön állapotot, hogy közben tiszteletben tartja kutyánk jellemét. Ha megfelelő ember irányítja ezeket a tréningeket, a kutyák viselkedése kiegyensúlyozottá és magabiztossá válik és nem utolsó sorban energia és feszültség levezetésére alkalmas szuper hobbit találhatunk kedvencünknek.

« 1 A 3 »

Kutyaelsősegély tanfolyam

Dömötör Júlia/ Láthatatlan Póráz Módszer & Program “Én a Szuper Tréner” kutyaoktató képzés keretében kutyaelsősegély tanfolyamon is részt vehettünk. (Kis Anna: Kutyaelsősegély Tanfolyam, Fotó: Dömötör Júlia). Mindenkinek ajánlom, nélkülözhetetlen annak akinek kutyusa van. Ezek az ismeretek nagyon nagy segítséget adhatnak, ha nincs a közelben ügyeletes klinika, vagy várjuk a kiérkező segítséget. Minden perc életet menthet!

« 1 A 4 »

Találkozás a farkasokkal

A “Láthatatlan Póráz Módszer és Program” tréner oktatásán lehetőségünk nyílt találkozni farkasokkal. Annak ellenére, hogy mesterséges falkáról van szó, akik hozzászoktak az emberi közelséghez, mégis hihetetlen volt bemenni a territóriumukba és megtapasztalni azt a csodálatos vad, de tisztelet parancsoló energiát ami belőlük áradt.  Visszafogottan vártuk a farkasok reakcióit, és figyeltük viselkedésüket, hogyan közelítenek felénk és hogyan viselkednek egymással. Életem egyik legmaradandóbb élménye volt.

« 1 A 5 »