RÓLAM

Pápai Erika

„Sikered titkát a napi rutinodban leled.”

Mindenkinek van hobbija. Nekem a kutyám jelenti a szabadságot.
Amikor kiszakadok az ember alkotta elvárásokkal és kötelezettségekkel teli rohanó világból, és végre a kutyámmal kijutunk a szabadba, sokszor csak figyelem a sziluettjét és töltekezem. Ott ahol levehetem róla a pórázt és megélheti azt, ami vérében és ösztöneiben van, futkározhat szabadon és keresgélhet, játszhat, de mindezt úgy teszi, hogy minden egyes pillanatban figyeli a rezdüléseim és tudja, hogy ott és akkor együtt vagyunk. Hihetetlen érzés. Nem egy kutyát látok, hanem egy szabad lelket, egy olyan lényt, ami még képes megélni a szabadságot és pillanat szülte boldogságot. A Dogtales-t azzal a céllal hoztam létre, hogy minél több kutyának és gazdinak segíthessek azáltal, hogy megmutatom nekik az ember és kutya közös nyelvét, ami egy csodálatos köteléket tud létrehozni.

Milyen élménnyel lehetsz gazdagabb?

  • Személyiségfejlesztés, életstílus váltás, amit a saját kutyád ad meg neked.
  • A legfőbb cél kiegyensúlyozott kutya-gazdi kapcsolat kialakítása, amiben mindenki jól tudja magát érezni.
  • Létrehozunk egy stabil alapot, melyhez mindig minden ismert és új szituációban vissza lehet nyúlni.
  • Tanulj meg lelassulni, tanuld meg megélni a pillanatot.
  • A kutyusod segíteni fog neked, ha hagyod neki, hogy megmutassa valódi lényét.
  • Hagyd, hogy a kutyád tanítson, hogy jobb emberré válhass.

Lépj ki a komfortzónádból a kutyádért és magadért!

A kutyád téged szeretne, a te idődnek akar részese lenni és a te örömödben szeretne osztozkodni. Nem egy új játékra vágyik és nem arra, hogy elhalmozd finom falatokkal.  Csak és kizárólag rád van szüksége.
Ha felelősséget vállaltál egy élőlényért, akkor add meg neki a helyet az életedben. Ismerd meg őt és az ő valós igényeit.

„Tanítsd jól, szeresd jól.” (Dömötör Júlia)

Pozitív megerősítésen alapuló, büntetésmentes módszer:

Bizalmi alapokra építünk, melynél nincs stabilabb és jobban működő kapcsolat az életben.

Nagyon hálás vagyok Dömötör Júliának, hogy megálmodta azt a szemléletet, amivel én is azonosulni tudok. A „Láthatatlan Póráz Módszer és Program” kutyaoktató képzését végeztem el, ezzel a módszerrel tanítok, mert ez alátámasztja azt az elképzelésemet, miszerint nincsen annál biztosabb kapcsolat, mint ami bizalomra, tiszteletre és szeretetre épül. A módszer maximálisan figyelembe veszi a kutya tanulási képességét és ritmusát, így folyamatos sikerélményt hoz mind a gazdinak és kutyának is.

Nem kutyát tartunk, együtt élünk vele!

Bármi megtanítható, ha kitartóak és következetesek vagyunk. Ha egy kutya érkezik az életedbe, akár kölyökkutya, akár egy felnőtt kutya esetén, a folyamat mindig ugyanaz lesz. Meg kell mutatnod az új jövevénynek, hogy hogyan tudtok az otthonotokban boldogan együtt élni. Ehhez meg kell tanulnotok a közös nyelvet. Minden gesztusunkhoz és hangmintánkhoz jelentést társítanak a kutyák, ezért nagyon fontos, hogy mi is odafigyeljünk arra, mivel tudjuk megkönnyíteni a tanulási folyamatot. Ahhoz, hogy ne zavarjuk össze őket elengedhetetlen a megfelelő időzítés és a konzekvencia a részünkről.
Türelmet és kitartást kíván meg ez a módszer a gazditól, de ha végigvisszük, megértjük, hogy a későbbiekben is utat tudunk mutatni minden szituációhoz. A kitartó munka szerintem mindig meghozza az eredményt. Jelen esetben a következetes pozitív tanítás és sok közös játék pedig eredményeképp elnyerhetjük kutyusunk feltétlen bizalmát és kötődését, amire titokban sokan vágyunk.

„Kérem-köszönöm”, közös nyelv:

Egy keretrendszert építünk fel, amiben meg tudjuk tanítani kutyának büntetés és erőszak nélkül, hogy milyen a helyes viselkedés. Kérünk tőle majd megköszönjük, jutalmazzuk, ha együttműködik velünk, ami a kutyusnak is nagyon nagy örömet jelent és önbizalmat ad.
A kutyával való kommunikációnak másik nagyon fontos része a kontroll, ami elengedhetetlenek a kutya egészséges személyiségének kifejlődéséhez.
A kontroll tanítása nem összekeverendő az alfa/domináns elv érvényesítésével, ahol minden áron teljesülni kell az emberi parancsnak. Ha büntetést és erőszakot alkalmazunk a kutyán, szorongássá válhat a feladatok megoldása.

„Amit úgy érzed, büntetned kellene, azt még nem tanítottad meg.”   (Dömötör Júlia)

Ez a tanítási módszer megfelelő biztonságot ad a kutyánknak ahhoz, hogy az életét és döntéseit önként és bizalommal a kezünkbe tegye. Ő is tud és fog is döntéseket hozni.
Mi abban segítünk, hogy jó döntéseket hozhasson. Ha elbizonytalanodik, akkor adjunk esélyt arra, hogy kérdezzen tőlünk, mert a maguk módján ugyan, de tudnak kérdezni, és ezt mi is megláthatjuk. Ha jeleket ad, ne nyomjuk el egyből.
Először értelmezzük, ismerjük meg a kutyánk személyiségét, habitusát és széles jelrendszerét. Tanuljunk mi is a kutyák kommunikációjáról!